La planificació hereditària

Us expliquem el cas d’una mare de família que va voler “deixar-ho tot ben lligat”, evidentment ens referim a la seva successió hereditària.

En aquest cas, la mare i els seus fills havien heretat feia uns anys, unes finques urbanes a Terrassa i unes finques rústiques a les Gavarres. Les finques rústiques tenien poc valor econòmic, però les urbanes de Terrassa eren prou importants, un total de 22 pisos i 8 locals.

Inicialment, els pisos i locals van formar part d’una comunitat de béns que arrendava els immobles amb la participació d’un administrador de finques de la zona del Vallès.

A més, la mare (i els fills), tenien dues societats amb activitat econòmica que s’havien fundat durant els anys vuitanta. Una de les societats era una empresa de logística amb seu al Vallès i l’altra una empresa del sector de l’alimentació també a la mateixa zona.

La mare, a part del que havia heretat i de les societats, havia acumulat també el seu patrimoni personal entre el qual hi havia alguns immobles i actius financers.

Preocupada pel que haurien de pagar els fills quan ella traspassés ens va encarregar la planificació de la seva successió hereditària.

En primer lloc, vam fer un inventari detallat de tots els béns amb la valoració de cadascun d’ells i la classificació segons l’efecte fiscal que els béns podrien produir en la successió mortis causa.

Posteriorment, vam valorar la possibilitat de constituir una societat de capital amb els immobles heretats, els avantatges que ens oferia el Capítol VII del Títol VII de la llei de l’impost sobre societats per aportar els immobles a la societat sense cost fiscal ens van anar molt bé pels objectius que la mare cercava: reduir el cost fiscal de la seva successió.

Una vegada constituïda la societat, es va dissenyar l’estratègia per aconseguir que complís tots els requisits per gaudir de la reducció del 95% en l’impost sobre successions i donacions. Aquesta reducció està dissenyada precisament per facilitar el relleu en les empreses familiars, amb una correcta planificació el cost fiscal (el que s’ha de pagar per la transmissió mortis causa) és pràcticament res.

Es van adaptar també les altres dues societats per donar compliment, com en la patrimonial, als requisits exigits a la llei de l’impost sobre successions i donacions perquè les seves participacions gaudissin també de la reducció del 95%.

A més, es va dissenyar un sistema de gestió de la societat patrimonial que permetia seguir gaudint dels avantatges esmentats tot i portar la gestió al nostre despatx (contractes, factures, trameses bancàries, etc.).

En definitiva, la mare, i els fills, van quedar tranquils en haver fet una planificació i organització de les seves societats que els permetien que la posterior transmissió tingués un cost molt reduït.

Contacta amb la nostra consultoria per si necessites informació en la planificació de la teva successió, tant si tens immobles com si no.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

T'ajudem?

Altres noticies relacionades