
L’impost de successions, com evitar-lo
Si hi ha impostos que socialment no són acceptats, un d’ells és sense cap dubte l’impost de successions i donacions.
Quantes vegades hem sentit a dir: “Per què s’ha de pagar per donar en herència allò que tant m’ha costat pagar i pel que tants impostos m’han cobrat”?
Aquest podria ser el cas, per exemple, de la successió per herència d’un patrimoni en el que a més de l’habitatge familiar, hi hagi un compte amb diners i dos immobles més.
En la liquidació de l’impost de successions i donacions per una herència s’hi ha d’incloure la totalitat de béns del causant (el difunt), entre els que hi pot haver immobles, vehicles, fons d’inversió, comptes corrents, assegurances de vida, i també les participacions o accions d’una empresa a més d’altres béns i drets.
I quin valor tenen en aquest cas les participacions d’una empresa?
A la llei de l’Impost sobre Successions i Donacions no es regula la forma de valorar les participacions o accions d’una societat i per tant es valoren com disposa la llei de l’Impost Sobre el Patrimoni. Així, el valor de les participacions o accions d’una societat serà el més gran d’entre els tres següents: el valor nominal, el valor segons el balanç i el valor de capitalització.
Si l’empresa està auditada, es considerarà com a valor el que resulti del balanç si l’informe d’auditoria és favorable.
CAS REAL
Vam assessorar un empresari que tenia cinc societats en les que ell era l’únic soci i administrador. No havia fet mai cap planificació fiscal relativa a la successió a l’empresa així com en la seva successió en cas de defunció.
L’empresari tenia tres fills, un dels quals per la seva formació i experiència havia de ser el successor de les cinc empreses. Li preocupava el que el fill hauria de pagar per heretar les cinc empreses en cas de produir-se la seva defunció.
El primer que vam fer va ser determinar el valor als efectes de l’Impost sobre Successions i Donacions de les cinc societats, que no estaven auditades. Posteriorment vam calcular en una simulació, el que el fill hauria de pagar per heretar el patrimoni del pare. El resultat de la simulació va donar que el fill hauria de pagar 380.515€ aproximadament.
A partir d’aquestes dades i davant la preocupació del pare pel que hauria de pagar el seu fill, es va fer una re-organització de les empreses emparada en el Capítol VII del títol VII de la llei de l’Impost sobre Societats i es va crear una nova societat holding que agrupava les participacions de les 5 societats. Aquesta operació no va tributar mercès a les característiques especials del règim establertes a la llei.
Posteriorment es van definir les condicions de remuneració del pare com administrador ajustant-les al, que determinaven els estatuts de la societat holding i es va establir un règim de successió en cas de defunció que van permetre reduir la hipotètica tributació per transmissió del patrimoni del pare al seu fill a uns 7.249€ A més, al disposar d’una societat holding (que agrupa les participacions de les altres societats), es va poder accedir més fàcilment a finançament bancari, es va professionalitzar la gestió de les societats i es van reduir costos d’administració.
El client, i ell seu fill, van quedar satisfets per la planificació sabent que quan es produeixi el relleu per raons naturals o per voluntat del pare, perquè l’estalvi calculat també és aplicable en cas de donació, el fill s’haurà estalviat l’impost de successions.
Si et vols estalviar l’impost de successions per la transmissió de la nostra empresa contacta amb el nostre despatx.